درباره پدیده بارداری پوچ و علائم آن با دکتر سوسن آشنا، متخصص زنان و زایمان مشورت کردیم. ایشان در این باره توضیح دادند:
باردارى پوچ به باردارى ای اطلاق مى شود که همه چیز در آن مانند یک بارداری طبیعی آغاز می شود؛ یعنی قطع قاعدگی و مثبت شدن تست های حاملگی (که در اثر وجود هورمون های بارداری در بدن زن است) به مادر می گویند که باردار است.
مشکل آنجایی پدید می آید که بعد از سونوگرافی از داخل رحم در هفته هفتم بارداری، ساک باردارى (کیسه حامل جنین) مشاهده می شود ولى جنینى داخل آن دیده نمی شود؛ این علامت یعنی بارداری پوچ اتفاق افتاده است.
البته اگر سونوگرافی اولیه در مرحله اى انجام شده باشد که اندازه ساک بارداری کمتر از ٢٠ میلى متر باشد، باید زمان داد و معمولا طی یک تا دو هفته آینده سونوگرافى را تکرار نمود تا از وجود یا عدم وجود جنین اطمینان حاصل شود.
این متخصص زنان و زایمان درباره علت وقوع این نوع بارداری گفت: بیشتر صاحب نظران بر این عقیده اند که علت به وقوع پیوستن بارداری پوچ این است که جنین در مراحل اولیه رشد در اثر یک اشکال ذاتى مربوط به خودش در همان مراحل نخست تقسیم سلولی و تشکیل شدن، از بین رفته و جذب مى شود و به همین علت قابل مشاهده با سونوگرافى نیست.
علیرغم نبود جنین، ساک باردارى ممکن است در چنین مواردى به رشد خود ادامه دهد و خانم باردار علائم بارداری، نظیر ویار و درد پستان ها را تجربه کند چون سطح هورمون هاى باردارى مى تواند بالا باقى بماند.
دکتر آشنا درباره خطرات احتمالی این نوع بارداری برای مادر و راه رفع آن توضیح داد: اگر از داخل رحمى بودن ساک باردارى توسط سونوگرافى اطمینان حاصل شود این مساله خطر فورى براى مادر ایجاد نمی کند. از طرف دیگر این نوع بارداری پس از حدود دو ماه به خودی خود منجر به از بین رفتن حاملگی با شروع خونریزی می شود اما اگر این اتفاق نیفتد نیز با توجه به اینکه انتظار منجر به تشکیل جنین نخواهد شد نیاز به تخلیه ساک باردارى با استفاده از دارو یا اقداماتى نظیر کورتاژ وجود دارد.
دکتر سوسن آشنا درباره احتمال وقوع دوباره بارداری پوچ برای زنانی که یک بار تجربه آن را دارند، گفت: احتمال تکرار این مساله در باردارى بعدى فرد وجود دارد ولى این احتمال بسیار اندک است. به هرحال به زنانی که دچار این عارضه می شوند، توصیه می گردد که قبل از اقدام بعدى حتما به مشاوره قبل از باردارى بپردازند.
این متخصص زایمان در نهایت اضافه کرد: نکته قابل توجه برای خانم هایی که بارداری پوچ را تجربه می کنند این است که پس از ختم باردارى پوچ با دارو یا کورتاژ سعی کنند که حداقل تا سه ماه باردارى بعدى را به تاخیر بیندازند. و در صورتی که تمایل به باردارى بعدى پس از این زمان وجود داشته باشد باید استفاده از اسید فولیک را در این سه ماه ادامه دهند.