روش تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی جنین در بدن مادر (Preimplantation genetic diagnosis) یا PGD ، روشی است که بدون ایجاد خطری برای سلامتی جنین، می تواند صفات ژنتیکی جنین (از جمله جنسیت و بیماری های ژنتیکی) را پیش از انتقال جنین به بدن مادر تشخیص دهد. هرچند بی خطر بودن این تکنیک ثابت شده است، اما آگاهی داشتن از مشکلات نادری که ممکن است در اثر این روش ایجاد شود، کمک می کند زوج ها بتوانند مناسب ترین روش را برای تعیین جنسیت جنین پیش از لقاح، انتخاب کنند.
مشکلات احتمالی تعیین جنسیت در مادر، همان مواردی است که ممکن است در روش های درمان ناباروری لقاح مصنوعی (IVF) ایجاد شوند. این موارد شامل سندرم تحریک بیش از حد تخمدان ها، آسیب دیدن اندام های نزدیک به تخمدان، عفونت، چندقلویی و حاملگی خارج رحمی هستند.
انجام روش PGD در روز سوم لقاح، ممکن است به رویان آسیب برساند؛ به همین خاطر در برخی از کلینیک ها روش PGD در روز پنجم لقاح انجام می شود تا رویان بیشتر رشد کند و سلول های بیشتری را تشکیل دهد و دچار استرس نشود.
تعیین جنسیت توسط متخصص باتجربه و ماهر در این زمینه، خطر آسیب دیدگی مادر و جنین در اثر تعیین جنسیت را به حداقل می رسد. زمانی که زوجی تصمیم به تعیین جنسیت فرزند خود می گیرد، باید با دقت کافی روش تعیین جنسیت و همچنین کلینیک تعیین جنسیت را انتخاب کند. تکنیک های جدید تعیین جنسیت و تشخیص ژنتیک پیش از لانه گزینی جنین، همواره در حال پیشرفت و گسترش هستند؛ به همین خاطر عدم موفقیت شما در گذشته در یک مرکز خاص، به این معنا نیست که تعیین جنسیت در سایر مراکز نیز با عدم موفقیت همراه است.
مطالعات زیادی در زمینه بی خطر یا خطرناک بودن تعیین جنسیت برای سلامتی نوزاد صورت گرفته است. این مطالعات به طور جداگانه روی اسپرم های تازه، اسپرم های فریز شده و اسپرم های شست و شو شده انجام گرفته است. بررسی های صورت گرفته نشان می دهد تعیین جنسیت امکان ابتلا به نواقص مادرزادی فرزند را (در مقایسه با بارداری طبیعی) افزایش نمی دهند.
لازم به یادآوری است که روش PGD یا Preimplantation Genetic Diagnosis ، با موفقیت صد در صد در تعیین جنسیت همراه است؛ به همین خاطر روش PGD به عنوان بهترین راه حل برای خانواده هایی که بیش از دو فرزند با جنسیت یکسان دارند، مطرح است.
IVF و خطر نواقص مادرزادی نوزاد
علاوه بر روش تعیین جنسیت، مطالعات روی خطر احتمالی روش IVF (لقاح آزمایشگاهی) در ایجاد نواقص مادرزادی انجام شده است. این مطالعات نشان داد لقاح تخمک و اسپرم در محیط آزمایشگاهی (آنچه در IVF رخ می دهد)، خطر بیماری فرزند را در مقایسه با بارداری طبیعی افزایش نمی دهد.